Formování českého židovstva

Post image of Formování českého židovstva
Autor: Hillel J.Kieval
Nakladatel: Paseka Cena: 349,-
Žánry: Historie , Judaika , TOP Komentáře: 0

Národnostní konflikt a židovská společnost v Čechách 1870–1918

Společnost a kultura v českých zemích procházely na přelomu 19. století proměnami, jež navždy změnily podobu českého Židovstva. Následkem vyostřeného etnického nacionalismu, urbanismu, demografických tlaků a měnících se vyhlídek na integraci byla druhá židovská modernizace, jež vedla ke dvěma velkým experimentům – k „českožidovskému hnutí“ a „pražskému sionismu“.
Tato dvě hnutí, ačkoliv podstatně protichůdná, si byla v některých ohledech pozoruhodně podobná a obě se považovala za nejlepšího prostředníka židovské integrace do národně vypjatého, značně hašteřivého evropského prostředí.
Autor sleduje osudy těchto dvou hnutí, ukazuje, jak působily jako ukazatelé směrů, jakými se židovská kulturní adaptace bude ubírat v prvních letech nové československé republiky, a jaký rozhodující vliv měl národnostní konflikt na formulaci židovských postojů a na chování Židů ve dvacátém století. V těchto prvních moderních dějinách českého Židovstva zkoumá autor postemancipační, postindustriální svět české židovské společnosti a polemizuje s převládající představou o pražském a českém Židovstvu jako baště německé kultury a politického liberalismu v nepřátelském slovanském svět

Zaujal vás tento titul?

Pak si můžete odesláním tohoto formuláře napsat o další informace, zarezervovat si ho, nebo rovnou objednat!

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš Email (vyžadováno)

Vyberte prosím:

Poznámka (např. vaše adresa)

Po odeslání vašeho požadavku vás budeme kontaktovat na uvedeném e-mailu. Pokud si přejete jinou formu kontaktu, uveďte to prosím do poznámky.

Jiří Seidl   @   12 ledna 2012 Komentáře: 0

Komentáře: 0

Zatím žádné komentáře. Buďte první!
Zanechte komentář

Předchozí příspěvek
«
Další příspěvek
»
MixBloo designed by Bad Credit Loan CenterIn conjunction with Free Games , Geboortekaartjes , Printer Reviews.